reklama
kategoria: Zdrowie
26 kwiecień 2020

Wzmocnienie organizmu w czasach Pandemii.

fot. nadesłane
Wraz z nadejściem możliwości wyjścia z domu po długim czasie pandemii, nasz organizm zmęczony długim brakiem słońca i osłabiony potrzebuje zastrzyku energii i składników odżywczych. Dlatego też o tej przez doskonale sprawdzą się kiełki. Kiełki są bardzo pożywne, ponieważ zawierają wszystkie mikroelementy, które roślina potrzebuje do życia i wzrostu. Są one bardzo dobrym naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych oraz związków aktywnych biologicznie. Regularne ich spożywanie zapobiega wielu schorzeniom i wzmacnia system odpornościowy.
REKLAMA
  • Kiełki lucerny 
Wykazują bardzo subtelny smak. Są źródłem magnezu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B oraz witaminy A i E oraz łatwo przyswajalnego białka. Zalecane są szczególnie dla anemików i wegetarian (zawierają w swoim składzie witaminę B12, która zapobiega niedokrwistości). Ponadto zawierają lecytynę, która wpływa na poprawę pamięci oraz fitoestrogeny, które chronią przed nowotworami, osteoporozą oraz łagodzą objawy menopauzy.
 
  • Kiełki rzodkiewki
Charakteryzują się ostrym, specyficznym smakiem. Zawierają dużo witaminy C, dzięki czemu poprawiają odporność organizmu. Ponadto są dobrym źródłem potasu, magnezu oraz wapnia. Kiełki rzodkiewki wykazują również działanie antyzaplane, dezynfekujące i wykrztuśne. Ułatwiają trawienie i sprzyjają eliminacji nadmiaru cholesterolu z ustroju.
 
  • Kiełki słonecznika 
O wyczuwalnym posmaku orzechów, zawierają m.in. fosfor , witaminę D i wapń, które wzmacniają kości i zęby. Są doskonałym źródłem fitosteroli, które zmniejszają poziom cholesterolu, zwiększają odpowiedź immunologiczną i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Co więcej zawierają chlorofil, który wspomaga procesy detoksykacji organizmu.
 
  • Kiełki brokułów
Kiełki brokułów są doskonałym źródłem sulforafanu – związku, który działa bakteriobójczo i hamuje m.in. rozwój bakterii Helicobacter pylori. Jak wykazało badanie przeprowadzone w Japonii, włączenie ich do codziennej diety może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka żołądka.
 
  • Rzeżucha
Maleńkie listki rzeżuchy mają gorzkawy, ostry smak i intensywny zapach. Kiełki rzeżuchy dostarczają siarkę, która korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Pobudzają przemianę materii oraz łagodzą bóle reumatyczne. Rzeżucha wykazuje również właściwości oczyszczające, dezynfekujące i moczopędne. Jest bogata w witaminę C , E, witaminy z grupy B. magnez, żelazo, chrom i jod.
 
  • Kiełki soczewicy
Te delikatne w smaku kiełki zawierają duże ilości witaminy C, E, żelaza, magnezu i wapnia. Ponadto dostarczają kwasu foliowego, niezbędnego w diecie kobiet ciężarnych. Co ważne, są także dobrym źródłem pełnowartościowego białka, gdyż zawierają komplet niezbędnych aminokwasów.

Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Pińczów
5.7°C
wschód słońca: 06:51
zachód słońca: 15:53
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Pińczowie