reklama

Tłusty czwartek dla każdego

fot. nadesłane
Dlaczego tak właściwie pączki tuczą? Zerkając na skład mamy gotową odpowiedź – biała mąka, cukier, smażenie na głębokim tłuszczu i dopełnienie w postaci różanego nadzienia. To prawdziwa bomba kaloryczna. A gdyby tak zastosować zdrowe zamienniki? Możemy modyfikować bazowy przepis w taki sposób, by odpowiadał dietetycznym oczekiwaniom, a jednocześnie nie odbiegał walorami smakowymi od tradycyjnej wersji. Ponieważ w tłusty czwartek każdy zasługuje na pączka!
REKLAMA
  •  Pączki w lżejsze wersji
Wystarczy odjąć kilka składników lub zamienić je na zdrowe zamienniki i tak powstaje przepis na dietetyczne policzki.
Składniki:

Ciasto
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • pół szklanki ciepłego mleka roślinnego
  • jajko
  • jedna czwarta szklanki ksylitolu
  • opakowanie drożdży instant
Lukier
  • ksylitol
  • woda
  • sok z cytryny
Nadzienie
  • dowolny dżem lub konfitura bez dodatku cukru
Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie sypkie składniki: mąki, drożdże, cukier, możemy dodać szczyptę soli. Jajko mieszamy z mlekiem w oddzielnej miseczce, a następnie dodajemy do suchych składników. I mieszamy i wyrabiamy gęste ciasto. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie około godziny dzielimy ciasto i formujemy płaski placki, w środek kładziemy nadzienie, a następnie sklejamy formujemy zgrabne kulki. Po zużyciu całego ciasta odstawiamy pączki ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 stopniach około 20 minut (należy sprawdzać). Ostudzone pączki polewamy lukrem z ksylitolu.

Lukier:

Ksylitol mielimy na puder w młynku. Mieszamy sok z cytryny z wodą i stopniowo dodajemy do pudru, ucieramy do uzyskania gładkiej masy.
  • Wegańskie pączki z
  •  Pączki dla wegan
A oto propozycja dla tych którzy zdecydowali się odrzucić nabiał i jajka. Wegańskie pączki są równie pyszne jak tradycyjna wersja. Możesz usmażyć je na tłuszczu lub upiec w piekarniku, by wersja ta była jeszcze zdrowsza.

Składniki:
  • Pół kg mąki orkiszowej (można zmieszać pół na pół z pełnoziarnistą)
  • 1/3 ciepłego oleju
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  olej do smażenia
Nadzienie
  • 100g daktyli
  •  kakao
Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko i dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę ksylitolu i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie, do zaczynu dodajemy mąkę oraz pozostały cukier cały czas mieszając. Dodajemy także ciepły olej i ekstrakt waniliowy. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy wykonać nadzienie. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Odlewamy wodę, a następnie blendujemy je wraz z kakao na gładką masę. I tak powstaje nasze wegańskie nadzienie czekoladowe.

Gdy ciasto urośnie, ugniatamy je wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka. Możemy także podzielić ciasto na części i formować płaskie placki. Na środku krążka lub placka układamy nadzienie, sklejamy i formujemy kulki. Przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy na około 30-40 minut. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju ok. 3 minuty z każdej strony, a następnie odkładamy na ręcznik papierowy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Pączki można również upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Pińczów
4.9°C
wschód słońca: 06:51
zachód słońca: 15:53
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Pińczowie