reklama
kategoria: Zdrowie
2 wrzesień 2020

Odpowiednie odżywianie w szkole

fot. nadesłane
Wakacje za nami. Choć z twarzy nie zeszła jeszcze opalenizna, a w pamięci wciąż pozostają wspomnienia beztroskiego lata, czas wrócić do codziennych obowiązków. Dla dzieci zaczyna się kolejny etap ciężkiej – oby owocnej! – wspinaczki ku szczytom wiedzy, dla każdego rodzica zaś początek roku szkolnego oznacza nie tylko kompletowanie podręczników szkolnych i wyprawki, ale także konieczność rozwikłania odwiecznego dylematu – co pociecha będzie jadła w szkole.
REKLAMA
Oczywiście, w każdej niemal szkole znajduje się sklepik, który kusi kolorowymi opakowaniami. Warto jednak zastanowić się poważnie, czy dobrym rozwiązaniem będzie wsunięcie dziecku w dłoń kilka złotych na drugie śniadanie. Asortyment sklepików szkolnych pozostawia wiele do życzenia.

Może więc stołówka szkolna będzie lepszym wyborem? Niestety, niekoniecznie. Obecnie stołówki szkolne prowadzone są na ogół przez firmy cateringowe, które skupiają się głównie na zysku. Choć z biznesowego punktu widzenia wydaje się to całkiem zrozumiałe, to należy pamiętać, że w pogoni za zyskiem cierpi przede wszystkim jakość odżywcza posiłków. Może i nasze dziecko będzie bardzo zadowolone z faktu jadania na przemian schabowego, pierogów i naleśników, ale z punktu widzenia jego zdrowia takie menu nie nastraja optymistycznie.

Jaka jest zatem alternatywa? Przygotuj samodzielnie śniadanie dla swojego dziecka. Poniżej  kilka zdrowych i smacznych pomysłów.

Sałatka owocowa Składniki:
  • kiwi,
  • ½ jabłka,
  • mandarynka,
  • garść borówek,
  • 2 łyżki orzechów,
  • dressing: ½ łyżeczki soku z limonki, ½ łyżeczki miodu, szczypta cynamonu.
Przygotowanie:

Owoce umyj, pokrój w kostkę, dodaj orzechy i polej dressingiem.


Kanapka – witaminowe szaleństwo

Składniki:
  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa,
  • liść sałaty,
  • kilka plasterków dojrzałego awokado,
  • 2 plasterki pomidora,
  • kilka plasterków rzodkiewki,
  • kiełki.
Przygotowanie:

Na kromce pieczywa rozsmaruj 2 plasterki awokado, na wierzchu ułóż sałatę, pomidor, awokado i rzodkiewkę, udekoruj kiełkami i przykryj drugą kromką chleba.


Warzywna tortilla z humusem

Składniki:
  • pełnoziarnista tortilla,
  • 2-3 łyżki pasty humus (pasta z ciecierzycy),
  • 2 liście sałaty,
  • kilka plasterków ogórka, papryki i pomidora,
  • kiełki.
Przygotowanie:

Tortillę posmaruj pastą humus, dodaj warzywa i zawiń jak krokiet, przekrój na skos.

Nie zapomnij także o płynach. Do plecaka swojej pociechy włóż małą buteleczkę wody lub świeżego soku owocowego. Drugie śniadanie w takim wydaniu to nie tylko mnóstwo witamin i minerałów, ale także dobra zabawa. A więc… witaj, szkoło

Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Pińczów
6°C
wschód słońca: 06:51
zachód słońca: 15:53
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Pińczowie