reklama
kategoria: Zdrowie
23 marzec 2020

Leki prosto od natury

fot. nadesłane
Źle się czujecie? Dokucza Wam zgaga, nudności? Boleśnie odczuwacie skutki stresu? Nie martwcie się. Nie musicie od razu biec do apteki. Wystarczy, że sięgniecie po odpowiednie produkty, które dzięki swym właściwościom odżywczym, w jakie wyposażyła je natura, pomogą Wam poradzić sobie z dolegliwościami.
REKLAMA
  • Banany – na stres i niepokój.
Kiedy poczujecie się zestresowani, sięgnijcie po banany! W przeciwieństwie do innych produktów zawierających cukier banan nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi – po spożyciu tego owocu stężenie glukozy we krwi wzrasta powoli, a następnie łagodnie spada. Średniej wielkości owoc zawiera tylko 105 kcal, a jednocześnie zaspokaja aż 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, która bierze udział w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia.
 
  • Morele i rodzynki – na wysokie ciśnienie.
Tylko osiem suszonych moreli dostarcza 2 g błonnika pokarmowego i 325 mg potasu, 60 rodzynek, czyli mniej więcej garść, to 1 g błonnika i 212 mg potasu – oba te składniki są niezwykle istotne dla zachowania prawidłowych wartości ciśnienia tętniczego krwi. Liczne badania wskazują, że również polifenole zawarte w rodzynkach pomagają utrzymać układ krwionośny w zdrowiu, m.in. dzięki temu, że obniżają one ciśnienie tętnicze.
 
  • Imbir – na nudności.
Wiele badań potwierdza, że imbir może złagodzić nudności w trakcie ciąży czy też te wywołane chorobą lokomocyjną. Naukowcy są pewni, że olejki i związki zawarte w imbirze tłumią mdłości, a jednocześnie są bezpieczne i nie powodują żadnych efektów ubocznych, takich jak suchość w ustach czy senność.
 
  • Bazylia – na problemy trawienne.
Badania sugerują, że mający właściwości antybakteryjne eugenol zawarty w bazylii może przeciwdziałać skurczom brzucha, nudnościom i biegunkom. Używajcie świeżo mielonej bazylii do sałatek!
 
  • Gruszka – na wysoki cholesterol.
Jedna średniej wielkości gruszka zawiera aż 5 g błonnika, głównie w formie pektyn, skutecznie walczących ze „złym” cholesterolem LDL, który zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
 
  • Kapusta – na wrzody.
W 2002 roku odkryto, że sulforafan zawarty w kapuście wykazuje silne działanie przeciwko bakteriom Helicobacter pylori, które są główną przyczyną choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Co więcej, choć kapusta ma zaledwie 34 kcal, zawiera aż 3 g błonnika i zaspokaja 75% dziennego zapotrzebowania na witaminę C!
 
  • Czosnek – na zakażenia grzybicze
Czosnek zawiera olejki eteryczne, które hamują rozwój grzybów Candida albicans. Najnowsze badania sugerują, że również tymianek, goździki, a nawet olejki eteryczne z pomarańczy mogą pomóc w walce z grzybicą.
 
  • Rumianek – na zgagę.
Rumianek wykazuje właściwości łagodzące skurcze i stan zapalny przewodu pokarmowego. Wystarczy parzyć pod przykryciem (aby zapobiec ulatnianiu olejków eterycznych) 2 łyżeczki ziół przez 20 minut i pić kilka razy dziennie, do ustąpienia objawów.
 
  • Ziemniaki – na ból głowy.
Jak wynika z badań, węglowodany zawarte w ziemniakach podnoszą poziom serotoniny, a tym samym mogą łagodzić napięcie i ból głowy. Okłady z surowych ziemniaków – zgniecionych i umieszczonych w płóciennym woreczku – uważane są za doskonały środek przeciwbólowy.
 
  • Figi – na poprawę przemiany materii.
Zawierają najwięcej błonnika ze wszystkich owoców suszonych, skutecznie więc przeciwdziałają zaparciom i chronią przed hemoroidami. Ponadto mają dużo wapnia, potasu i witamin z grupy B.


Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”.

Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy.

Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych.

Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Pińczów
5.7°C
wschód słońca: 06:51
zachód słońca: 15:53
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Pińczowie