reklama
kategoria: Zdrowie
30 listopad 2021

Dieta a opryszczka

fot. nadesłane
Opryszczka wargowa potocznie “zimno” to choroba zakaźna wywołana wirusem Herpes simplex HSV1. Chociaż szacuje się, że prawie 80% społeczeństwa zarażonych jest tym wirusem tylko u niektórych przyjmuje on formę aktywną. Wirus przenoszony drogą kropelkową, wywołuje nieprzyjemne, męczące objawy (ból, pieczenie, swędzenie). Uaktywniony, namnaża się intensywnie i powoduje powstanie małych wypełnionych płynem pęcherzyków, które znikają zwykle po 10–12 dniach.
REKLAMA
Do czynników, które uaktywniają wirusa zaliczamy: wyziębienie organizmu, stan obniżonej odporności, gorączkę, miesiączkę, stres, przegrzanie organizmu. Jak pokazują badania, powstaniu opryszczki sprzyja także nieprawidłowy sposób odżywiania. Zwracając uwagę na spożywane pokarmy, można zminimalizować ryzyko wystąpienia opryszczki. Poniżej opisano wskazówki, dzięki którym można uniknąć symptomów opryszczki.

Do czynników, które uaktywniają wirusa zaliczamy: wyziębienie organizmu, stan obniżonej odporności, gorączkę, miesiączkę, stres, przegrzanie organizmu. Jak pokazują badania, powstaniu opryszczki sprzyja także nieprawidłowy sposób odżywiania. Zwracając uwagę na spożywane pokarmy, można zminimalizować ryzyko wystąpienia opryszczki. Poniżej opisano wskazówki, dzięki którym można uniknąć symptomów opryszczki.
 
  • Unikaj suplementów diety i pokarmów zawierających dużo argininy
Według jednej z teorii, pokarmy, w których skład wchodzi wysoka ilość aminokwasu argininy, mogą wywoływać u niektórych ludzi opryszczkę. Jest to związane z tym, że wirus opryszczki potrzebuje tego aminokwasu do wzrostu, replikacji i osiągnięcia aktywności. Z tego powodu ograniczanie spożycia tych pokarmów może pomóc w uniknięciu “zimna”.

Do pokarmów zawierających dużo argininy należą m.in.: czekolada , orzechy oraz masło orzechowe (szczególnie migdały), odżywki proteinowe oraz napoje zawierające argininę, owies i owsianka, kokos, żelatyna, suplementy wspomagające budowę mięśni oraz multiwitaminy zawierające argininę.

Nie należy jednak skupiać się tylko na ograniczaniu spożycia tych pokarmów.

Ludzkie ciało naturalnie produkuję argininę, więc nie można jej całkowicie wyeliminować. Znajomość pokarmów zawierających wysoką ilość argininy oraz nieprzyjmowanie jej w postaci suplementów wystarczy do zredukowania ryzyka wystąpienia opryszczki.

Zbilansuj pokarmy bogate w argininę dzięki lizynie

Lizyna pomaga powstrzymać wirus powodujący opryszczkę. Przyjmowanie wystarczających ilości tego aminokwasu pomoże zredukować częstotliwość występowania symptomów oraz przyśpieszy gojenie. Dlatego zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w lizynę lub przyjmowanie jej w postaci suplementów.
  • Do pokarmów zawierających dużą ilość lizyny należą m.in.:
    • Warzywa i owoce, zwłaszcza buraki, awokado, mango, pomidory, jabłka, morele, gruszki, figi i papaja
    • Produkty nabiałowe, takie jak jogurt, kefir, maślanka
    • Jajka
    • Ryby, zwłaszcza sardynki i dorsz
    • Drób
    • Kiełki zbóż
    • Nasiona roślin strączkowych

Jedz pokarmy dobre dla Twojej cery

Lizyna jest korzystna, ale nie jest jedynym składnikiem odżywczym, którego potrzebuje organizm do zwalczania opryszczki. Niezwykle ważne jest także dostarczenie takich składników jak: cynk, witamina C i bioflawonoidy, które poprawiają ogólny stan i wygląd cery. Przyśpieszają one także proces gojenia się, odżywiają i chronią przed nawrotem opryszczki.
  • Do pokarmów zawierających dużo witaminy C należą m.in.: owoce aronii, dzikiej róży i czarnej porzeczki, cytrusy, papryka, brokuły, brukselka, kiwi, natka pietruszki, kalafior, truskawki, papaja, zielone, liściaste warzywa.
  • Do pokarmów zawierających dużo bioflawonoidów należą m.in.:
    • Owoce cytrusowe,
    • Czerwone i pomarańczowe owoce i warzywa, takie jak czereśnie, żurawina, winogrona, papryka, morele i suszone śliwki
    • Zielone, liściaste warzywa
    • Zielona herbata
    • Czosnek i cebula
    • Brokuły, brukselka i bakłażan
    • Owoce jagodowe
    • Owoc dzikiej róży
  • Do pokarmów zawierających dużo cynku należą m.in.:
    • Owoce morza
    • Nasiona dyni
    • Fasola i soczewica oraz inne rośliny strączkowe
    • Pełnoziarniste produkty spożywcze
    • Orzechy i nasiona

Unikaj lub ogranicz spożywanie następujących produktów:
  • Sztuczne słodziki (u niektórych osób mogą one wywołać pierwsze objawy opryszczki. Są obecne w pokarmach i napojach określanych jako „dietetyczne” lub „bez cukru”. Dlatego też, zawsze przed zakupem należy zapoznać się z etykietą danego produktu, aby sprawdzić, czy produkt zawiera słowo „słodzik”, “substancja słodząca” lub jedną z poniższych substancji: sacharyna, aspartam, sukraloza, sorbitol)
  • Odżywki proteinowe lub suplementy wspomagające budowę mięśni zawierające argininę
  • Białe pieczywa
  • Kawa i napoje z kofeiną
  • Napoje gazowane
  • Biały cukier
  • Słodycze

Jedz dużo brokułów i innych „krzyżowych” warzyw

Warzywa należące do rodziny „krzyżowych” (brukselka, kapusta, kalafior, brokuły i kapusta włoska) mogą powstrzymywać opryszczkę dzięki wysokiej zawartości składnika o nazwie indolo-3-karbinol (I3C). Badania kliniczne wykazały, że składnik ten ma wpływ na reprodukcję simpleksowego wirusa opryszczki (HSV). Wstępne wyniki badań są bardzo obiecujące, więc należy spożywać te warzywa regularnie.


Zrezygnuj całkowicie z żywności przetworzonej

Należy unikać pokarmów smażonych na głębokim tłuszczu, słodyczy, białego pieczywa i innej żywności pakowanej lub przetworzonej. Pokarmy zawierające sztuczne barwniki, substancje wzmacniające smak i konserwanty również zaliczają się do tej grupy. Ponadto należy ograniczać spożycie zwierzęcych nasyconych kwasów tłuszczowych (znajdują się we wszystkich produktach zwierzęcych, a zwłaszcza w tłustym mięsie) oraz unikać tłuszczów trans, które powszechnie znajdują się w:
  • Margarynie
  • Żywności typu fast food
  • Słonych przekąskach (np. chipsy)
  • Słodyczach
  • Zupach w proszku

Zwiększ spożycie świeżych, „surowych” pokarmów

Istnieje wiele powodów, dla których unikamy spożywania surowych warzyw i owoców. Prawdą natomiast jest to, że spożywanie surowych pokarmów nie powinno być częścią diety, lecz stylem życia. Pomoże to zachować prawidłową masę ciała, zwiększy zapasy energii, odmłodzi skórę i zapobiegnie opryszczce.
  • Na początek kilka prostych porad:
    • Uwzględnij przy śniadaniu, lunchu lub kolacji nieco świeżych, surowych warzyw lub owoców
    • Jeśli masz ochotę na przekąskę, wybierz łodygę selera naciowego oraz inne warzywa pokrojone w słupki (np. marchewkę, paprykę, kalarepę) wraz ze zdrowym dipem, np. hummusem
    • Na lunch zrób sałatkę z różnorodnych surowych warzyw oraz skrop ją oliwą, olejem z pestek winogron lub olejem z lnu. Dodaj trochę soli, przypraw i soku z cytryny
    • Każdego dnia wypij świeżo wyciśnięty sok z sezonowych owoców lub warzyw. Polecamy sok z:
      • jabłka, marchewki i selera
      • jabłka, ananasa i limonki
      • pomidorów, buraków, marchewki z odrobiną pieprzu
      • jagód, jabłka i arbuza
      • dowolne owoce ze świeżym imbirem

Jedz pokarmy, które Cię relaksują i odstresowują

Stres ma bardzo negatywny wpływ na organizm i może przyczynić się do zwiększenia częstotliwości i długości trwania opryszczki. W miarę możliwości należy starać się go unikać.

Aby zredukować wpływ stresu na organizm, należy spożywać pokarmy bogate w witaminy z grupy B oraz magnez. Witamina B5 od dawna uznawana jest za witaminę „antystresową”, a w połączeniu z witaminą B6 i magnezem skutecznie regeneruje organizm po stresujących sytuacjach.

Witaminy z grupy B powinny być przyjmowane w postaci kompleksu witaminowego, aby zapobiec utracie równowagi witaminowej, ponieważ niektóre witaminy z grupy B są między sobą zależne. Kompleks witamin z grupy B składa się z następujących substancji: witamina B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), B9 (kwas foliowy) oraz B12 (kobalamina). Witaminy te są również ważne dla układu nerwowego oraz dla produkcji serotoniny, hormonu wytwarzanego w mózgu, odpowiedzialnego za nasz dobry nastrój i spokój.
  • Do pokarmów zawierających dużo witamin z grupy B należą m.in.:
    • Kasze i brązowy ryż
    • Produkty z pełnego ziarna
    • Zielone, liściaste warzywa
    • Banany
    • Orzechy i nasiona
    • Otręby
    • Tuńczyk i łosoś
    • Produkty sojowe
    • Drób

Zwiększ spożywanie pokarmów zawierających dużo przeciwutleniaczy, takich jak jagody i suszone śliwki

Istnieje wiele produktów, które natura obdarzyła właściwościami zwalczającymi choroby i infekcje, w tym również opryszczkę. Najsilniejsze z nich nazywamy przeciwutleniaczami.

Przeciwutleniacze pomagają neutralizować i powstrzymywać szkody wyrządzane przez wolne rodniki. Wolne rodniki są odpowiedzialne za proces starzenia się, uszkodzenia tkanek i pogarszanie się stanu organizmu.
  • Do pokarmów zawierających dużo przeciwutleniaczy należą m.in.:
    • Owoce jagodowe
    • Morele, suszone śliwki i daktyle
    • Brokuły, brukselki i karczochy
    • Kapusta i szpinak
    • Buraki
    • Pietruszka
    • Cytryna
    • Imbir
    • Pomidory
    • Czerwone winogrona
    • Czosnek i cebula
    • Zielona herbata
    • Marchewki
    • Soja
    • Produkty pełnoziarniste

Pij czystą, alkaliczną wodę

Nie tylko ilość pitej wody jest ważna, ale również jej jakość. Picie wody alkalicznej pomoże oczyścić organizm ze zbędnych produktów przemiany materii oraz wyeliminować nadmiar kwasów z organizmu. Co więcej, woda alkaliczna pełna jest wolnych elektronów (czyli aktywnego wodoru). Dzięki temu jest ona naturalnym antyutleniaczem. Oddając swoje wolne elektrony sprawia, że wolne rodniki tlenowe, które są obecne w naszych organizmach, są inaktywowane. W ten sposób można łatwo i skutecznie ochronić się przed szeregiem różnych chorób. Jeśli nie masz dostępu do wody alkalicznej lub filtrowanej, wypij każdego ranka i przed spaniem szklankę wody mineralnej ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub limonki (jest to wysoce alkalizujące).

Dzięki drobnym zmianom w naszej diecie można polepszyć swoje zdrowie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia opryszczki.

Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl

 
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Pińczów
4.6°C
wschód słońca: 06:51
zachód słońca: 15:53
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Pińczowie