reklama
kategoria: Zdrowie
21 październik 2019

Czy dieta pomoże w walce z Endometriozą?

fot. nadesłane
Endometrioza to choroba, która dotyka średnio co dziesiątą kobietę, a wśród pacjentek leczonych z powodu bezpłodności, objawia się u ponad połowy, dlatego powinno być to wystarczającym argumentem dla każdej pani, by zając się swoim zdrowiem. A podstawą każdych działań profilaktycznych powinna być dieta. Wpływa ona również na zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych typowo kobiecych schorzeń takich jak endometrioza.
REKLAMA
Gruczolistość zewnętrzna macicy  to inaczej zewnętrzna endometrioza. Schorzenie to polega na powstawaniu małych, owalnych, torbielowatych guzków z komórek błony śluzowej wyściełającej macicę (endometrium). Charakterystyczną cechą tych guzków są niewielkie odbarwione blizny.

Zmiany te tworzą się w różnych miejscach i narządach, nie tylko rodnych. Komórki błony śluzowej macicy mogą bowiem „przemieścić się” do wielu narządów: jajników, jajowodów, na tylną czy przednią ścianę macicy. Zewnętrzna gruczolistość śródmaciczna polega bowiem na obecności błony śluzowej macicy poza jamą macicy. Najczęściej pojawia się na powierzchniach otrzewnej narządów w jamie ciała. Może powodować bóle w podbrzuszu, niepłodność i nieprawidłowe krwawienia z dróg rodnych.

U ok. 10% chorych ogniska endometriozy występują poza narządem rodnym. Można je zaliczyć do ognisk przerzutowych, ale rzadko ulegają one przekształceniu w formę złośliwą. Ogniska tej choroby mogą reagować okresowo na zmiany poziomu hormonów podczas cyklu miesiączkowego. Dzieje się tak dlatego, że wszystkie pozamaciczne ogniska gruczolistości funkcjonują jak „miniaturowe macice”, co powoduje, że podczas miesiączki dochodzi w nich do krwawienia.

Nieleczona endometrioza może doprowadzić w konsekwencji do rozwoju przewlekłego procesu zapalnego i związanych z nim dolegliwości bólowych, a przede wszystkim przyczynia się do wielu zmian w obrębie podbrzusza. Organizm reaguje na ciągły stan zapalny m. in. tworzeniem zrostów, czyli pasm tkanki łącznej unieruchamiającej i „zatykającej” jajowody.

Utrudnione jest także dojrzewanie pęcherzyków Graafa (w których powstają komórki jajowe). Naukowcy udowodnili , że chorobie może zapobiec określony rodzaj diety. Dlatego osoby, w których rodzinie występowały przypadki endometriozy, powinny bezwzględnie zmienić sposób odżywiania (gdyż choroba ta bywa dziedziczna). Spożywanie dużych ilości wołowiny, wieprzowiny i innych gatunków czerwonego mięsa (wędlin także) może podnieść  zagrożenie chorobą aż o 80 proc.

Bardzo ważnym składnikiem diety w przypadku osób zagrożonych endometriozą są włókna roślinne, ponieważ, wpływają one równoważąco na gospodarkę estrogenami. Poziom hormonów modulują m. in. brokuły, ziarnista musztarda, kabaczki, czy rzepa. Powinno się włączyć do swojego menu czosnek, jabłka, pietruszkę, koper, orzechy, marchew i rabarbar. Zawarte w nich związki obniżając wpływ estrogenów na tkankę endometrometrialną, zmniejszają w ten sposób jej narastanie w ciągu cyklu miesięcznego.

Konsumpcja dużych ilości świeżych owoców i warzyw w kolorze zielonym powoduje spadek ryzyka endometriozy aż o 40 proc. Wiadomo również, w jakiego rodzaju pożywieniu można znaleźć biologicznie czynne substancje, które wpływają korzystnie na fizjologiczne i metaboliczne funkcje organizmu w przypadku endometriozy. Jednym z przykrych objawów tego schorzenia są dolegliwości bólowe wywoływane przez wydzielane przez organizm prostaglandyny. Ich działanie blokują np. kwasy tłuszczowe omega- 3.

Dieta, a zwłaszcza rodzaj spożywanych tłuszczów, może mieć znaczenie w rozwoju endometriozy w następujący sposób:
  • zawartość tłuszczów trans w diecie sprzyja rozwojowi endometriozy (48% większe ryzyko)
  • wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 chroni przed zapadnięciem na endometriozę (22% mniejsze ryzyko)

Kwasy omega-3 zawarte w tłuszczach roślinnych i tłustych morskich rybach stymulują produkcję przeciwzapalnych prostaglandyn, pomocnych w złagodzeniu dolegliwości charakterystycznych dla endometriozy. Pamiętaj, aby w diecie nie brakowało dobrych tłuszczy w postaci: oleju rzepakowego, oleju lnianego, siemienia lnianego, orzechów włoskich czy tłustych ryb jak łosoś, makrela czy sardynki.


Źródłami szkodliwych kwasów trans w diecie są:
  • dania smażone w tłuszczu
  • dania typu fast-food
  • dania typu instant
  • pieczywo cukiernicze, słodycze (produkty zawierające w swoim składzie: „utwardzony olej roślinny“, „tłuszcz cukierniczy“)
  • produkty typu snak: krakersy, chipsy
  • margaryny


Czy stosujecie odpowiednią dietę w endometriozie ? Czy kwasy omega 3 pomogły w łagodzeniu objawów? Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie?



Aneta Strelau - od 15 lat dietetyczka kliniczna. Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezeska Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy: www.strelau.pl



Źródła:
1.    European Society of Human Reproduction and Embryology (2010): Trans fats linked to increased endometriosis risk and omega-3-rich food linked to lower risk, http://www.eshre.eu/01/default.aspx?pageid=3.
2.    Fjerbæk A., Knudsen U.B. (2007): Endometriosis, dysmenorrhea and diet—What is the evidence? European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 132, 140–147.
3.    Missmer S. A. , Chavarro J.E., Malspeis S., Bertone-Johnson E.R., Hornstein M.D., Spiegelman D., Barbieri R.L., Willett W.C., Hankinson S.E. (2010): A prospective study of dietary fat consumption and endometriosis risk. Human Reproduction, Volume 25, Issue 6 s. 1528-1535.
4.    Hofman-Wiśniewska J. (2000): Endometrioza, www.endoendo.pl- 02.03.2011.

 
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Pińczów
4.9°C
wschód słońca: 06:51
zachód słońca: 15:53
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Pińczowie